•• Druhy potravinárskych olejov ••
V Európskej únii sú ako potravinárske (jedlé) oleje schválené: olej arašidový, tekvicový, kokosový, konopný, ľanový, mandľový, olivový, palmový, repkový, sezamový, slnečnicový a sójový.
Podľa spracovania rozlišujeme tieto druhy olejov:
-
Extra panenský (extra virgin) – je získaný prvým lisovaním plodiny za studena, neprechádza chemickou ani tepelnou úpravou.
-
Panenský (virgin) – vzniká taktiež lisovaním za studena, ale má nižšiu kvalitu chuti ako extra panenský.
-
Rafinovaný – získava sa lisovaním plodiny pôsobením vysokého tlaku za tepla. Rafináciou stráca olej cenné vitamíny, antioxidanty a ďalšie cenné látky.
-
Olej zo zvyškov – najmenej kvalitní olej, získaný rafináciou z drti, ktorá ostala po lisovaní plodiny za studena.
-
„Obyčajný“ olej (bez označenia) – obvykle je zmesou rafinovaných olejov s panenskými.
Zdroj:
Výživa ve výchově ke zdraví, výukový program pro pedagogy na 2. stupni ZŠ
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci,
ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci,
tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...